Twijfels over de relatie omdat ruzies over een ex of geld de kop op blijven steken, een diepe crisis omdat de ander is vreemdgegaan of elk een totaal ander beeld heeft van de toekomst. Stellen die onzeker zijn omdat ze momenteel in zo’n situatie zitten, kunnen nu rustig(er) ademhalen: ze zijn lang niet de enigen en er is kans dat het goed komt. Uit Europees onderzoek van online datingsite PARSHIP blijkt dat:
- ruim driekwart (76%) van de stellen weleens een crisis heeft (gehad) in zijn huidige relatie.
- een relatie gemiddeld 2,1 grote dieptepunten kent.
- dalen minder vaak voorkomen of minder diep worden naarmate stellen langer samen zijn.
Beter op elkaar ingespeeld
Het onderzoek toont aan dat een relatie gemiddeld 2,1 grote dieptepunten kent. Verder blijkt dat de heftigste meningsverschillen vaak in de eerste vijf jaar van een relatie opspelen. Deze ‘prille liefdes’ geven aan gemiddeld 1,7 keer een crisis te hebben gehad, bij de stellen die meer dan tien jaar samen zijn, is dat gemiddeld 2,2 keer en koppels die al meer dan twintig jaar samen zijn, geven aan gemiddeld 2,3 keer een crisis te hebben gehad.
Femke van der Hoeven is Country Manager PARSHIP NL: “Hieruit blijkt dus dat naarmate een relatie langer duurt, de dalen minder diep worden of in ieder geval minder diep worden ervaren. Een belangrijke oorzaak is natuurlijk dat stellen in de loop van tijd beter op elkaar ingespeeld raken en zo beter weten hoe ze met elkaar om moeten gaan op moeilijke momenten of bij meningsverschillen.”
Ongezond: kwart koppels maakt nooit ruzie
Bijna een kwart (24%) van de ondervraagden heeft nog nooit een flinke relatiedip gehad. Van der Hoeven: “Hoewel ruzies in een relatie vaak nog een taboeonderwerp zijn, hoort het er wel bij. Ruzie maken is gezond! Uit diverse onderzoeken blijkt ook dat stellen die goed ruzie kunnen maken gelukkiger zijn en langer bij elkaar blijven. Ruzie maken helpt ook om je grenzen aan te geven, zodat daarna met een schone lei de draad weer gezamenlijk opgepakt kan worden.”
Jaloezie en geld
Welke onderwerpen zijn de oorzaak felle discussies en slaan met deuren?
Top tien:
- Jaloezie (12%)
- Financiën (11%)
- Ontrouw (11%)
- Werk (11%)
- Ouderschap (9%)
- Schoonouders (7%)
- Andere toekomstvisie hebben (7%)
- Huishouden (6%)
- Tegenslagen (6%)
- Hobby’s (4%)
Wat verder opvalt is dat mannen en vrouwen allebei een ander onderwerp aangeven als grootste oorzaak van ruzie. Voor de mannen staat jaloezie met stip op één (14%) en bij de vrouwen zijn dit discussies over geldzaken (13%).
*Onderzoek uitgevoerd onder 1.000 respondenten (18 tot 65 jaar)-december 2015.