Imago- en etiquette deskundige Gonnie Klein Rouweler van Image Consultancy over de impact van een lach.
Overal waar Maxima komt, wordt iedereen getrakteerd op haar stralende volle lach. We kijken allemaal graag naar een stralende koningin, omdat je er blij van wordt. Er zijn verschillende typen lachen te onderscheiden. Ook in social media wordt heel vaak allerlei varianten op het smiley teken gebruikt om onze emotie te uiten. Wat is de impact van de lach? Wat is de etiquette bij het lachen en kan je zomaar schateren van het lachen in gezelschap? En hoe reageer je op personen die in gezelschap luidruchtig lachen?
Typen lachen
Er zijn veel verschillende soorten lachen te onderscheiden. Zo is er de glimlach, waarbij de lippen op elkaar blijven en de mondhoeken omhoog gaan en ook de rimpeltjes rondom de ogen samentrekken. De open lach is duidelijk te zien als de boventanden zichtbaar worden en de ogen ook mee lachen. Dan is er ook nog het geluid dat bij het lachen geuit wordt. Van een bescheiden hi, hi, hi geluid, bij het giechelen, tot een schaterend of bulderend ha, ha, ha geluid. Bij een schaterende en bulderende lach staat de mond wagenwijd open en schudt het hele lichaam mee van het lachen. En soms wordt daarbij op de knieën geslagen. Als iemand de slappe lach heeft, is het lachen nauwelijks meer te stoppen en zullen zelfs de ogen zich vullen met tranen. Het lichaam staat daarbij vaak krom van het lachen. Lachen is een uiting van emotie. Lachen en huilen liggen heel dicht bij elkaar, waardoor het lachen soms overgaat in huilen. Men lacht van blijdschap, uit humor, door een grap, als men juist heel gespannen is of van opluchting. Lachen is een ontlading. In ieder geval word je van lachen vrolijk en kan het heel aanstekelijk werken.
Lichaamstaal
Aan een gezicht kan je veel aflezen. Of iemand blij is of ongelukkig, maar ook of iemand net doet alsof. Ook al zegt men met woorden blij te zijn, dan verraadt het gezicht de werkelijkheid. Bij een neplach bijvoorbeeld zie je dat de ogen niet meelachen. De mondhoeken gaan iets omhoog, maar de rimpeltjes rondom de ogen doen niet mee. En de twinkeling in de ogen ontbreekt. Men wil soms beleefd overkomen en toont een gemaakte lach. Vaak werkt een nep lach irritatie bij een ander op. Vaak tovert men voor het maken van een foto een nep lach tevoorschijn. ‘Say cheese’, zorgt ervoor dat je ogen dan ook meelachen. Bij een oprechte lach, lacht het hele gezicht mee en wordt duidelijk gezien als een echte lach.Zo kan je ook zien of iemand spottend of heimelijk lacht. De gezichtsmimiek verraadt het. En iedereen kan deze lichaamstaal lezen, ook al beweert de ander met woorden iets anders. Vaak is dan de lichaamstaal doorslaggevend. Ook aan de telefoon kan men een glimlach horen. Neem daarom altijd de telefoon op met een glimlach. Hoe vaak is het niet dat men een naam vergeet, maar wel het gezicht herkent. ‘Je naam is mij ontgaan, maar je gezicht komt mij bekend voor”. Van je lichaam is je het gezicht het belangrijkste onderdeel dat indruk maakt.
Lach-etiquette
Lachen maakt net zoals lichaamstaal een essentieel onderdeel uit van het converseren. En het is een gouden gave als je humor bezit en je gezelschap aangenaam kunt vermaken. Door je amusante wijze van converseren kun je het gezelschap zelfs aan het lachen maken. En het is de ‘Fine art of etiquette’ als je de grens weet om anderen te vermaken en niet te kwetsen of te beledigen. Want lachen ten koste van anderen is absoluut ongewenst en ongehoord. Het is zeker ongepast als men dan ook nog eens meelacht als men de spot met anderen drijft of iemand kwetst of beledigt. Je lacht niet ten koste van anderen.
Lachen om anderen is not done als degene daardoor gekwetst wordt. Als de ander de aanwezigen amuseert, kan er wel om de persoon gelachen worden, omdat diegene komisch is. Je hoort iemand ook niet uit te lachen als er bij die persoon iets misgaat. Dat is kwetsend en beledigend. Dit wordt nog meer versterkt als ook nog eens naar de uitgelachen persoon wordt gewezen. Ook lach je niet heimelijk, omdat je in stilte plezier hebt over iets dat bij een ander mis gaat.
Als je mensen tegemoet treedt met een glimlach is dat altijd prettig. Vooral bij een eerste indruk geeft een vriendelijke glimlach een ander meer zelfvertrouwen en stelt het de ander meer op zijn of haar gemak. Het getuigt van meelevendheid als je weet in welke situatie lachen gepast is. Bij ernstige en verdrietige situaties zoals herdenkingen of begrafenissen is het ongepast. Lachen in een schouwburg kan weer wel of bij een feest, waar men anderen vrolijk probeert te vermaken.
Te vrolijk gezelschap wordt vaak als onbeschaafd gezien. Maar het is nog onbeschaafder als je het openlijk afkeurt. Als bijvoorbeeld je gastheer of gastvrouw of een belangrijke gast luidruchtig begint te lachen, lach dan gezellig mee i.p.v. met een afkeurende blik laten blijken dat de ander te hard lacht. En bedenk dat lachen zeer aanstekelijk kan werken. En als je zelf erg veel last van het luide lachen hebt, kun je nog altijd ergens anders gaan staan. Je hoeft natuurlijk niet uit jezelf de aandacht te trekken door te beginnen met luid en ongeremd te lachen in gezelschap, maar als anderen al vrolijk aan het lachen zijn en het gaat niet ten koste van anderen, kun je best mee doen en jezelf overgeven aan de levendige vrolijkheid. De anderen hebben niets slechts in de zin. Door het lachen wordt vaak het ijs gebroken. Het is de smeerolie voor gezelligheid en het ontspant. En van lachen word je gelukkig.
De ene keer schrijf ik dat luidruchtig lachen onbeschaafd is en de andere keer raad ik je aan mee te doen met het luidruchtige gezelschap en je over te geven aan het vrolijke lachen. Dat is nu precies de ‘Fine Art of Etiquette’: je inleven in de ander en je aanpassen aan de situatie. Zolang het maar niet ten koste gaat van anderen. Lach ook niet om je eigen grappen. Het wordt nog gênanter als niemand anders lacht. Lach alleen als je het wilt en doe niet alsof, want men merkt meteen de onoprechte lach op. Lachen verbetert je uitstraling. Je uitstraling op je gezicht wordt zachter en vriendelijker en je wordt toegankelijker.
Lachen is gezond
Wist je dat wanneer je lacht je slechts 14 spieren gebruikt en als je fronst of boos kijkt wel 72? Van fronsen krijg je rimpels, evenals van stress. Als je veel lacht krijg je minder rimpels dan als je vaak boos kijkt. Dus een goede reden om regelmatig te lachen en je hoeft dan ook niet zo snel aan de botox. Veel lachen is gezond, het ontspant en het brengt geluk. Aan de lach herken je de gemoedstoestand.
Begin de dag met een lach en glimlach elke ochtend naar je spiegelbeeld, want je mag er weer zijn.
Image Consultancy is al meer dan twintig jaar een professioneel gecertificeerd etiquette en imago opleidings- en trainingsbedrijf. Zij zijn gespecialiseerd in het trainen en coachen van (business)etiquette, gastheerschap, hospitality,service en personeel(bedrijfs)imago bij onder andere (internationale) corporate ondernemingen, zorginstellingen, overheidsinstellingen, universiteiten en hoge scholen, nanny’s, families, kinderen, vijf en meer sterren hotels en cruiseschepen.
www.imageconsultancy.nl