Een superlekker recept van Zoete Zusjes. Dit is toch echt de tijd voor stoofperen, appels en cranberry’s. Stoofperen kun je in verschillende gerechten verwerken of als traditioneel bijgerecht serveren. Nicole en Simone van Zoete Zusjes gebruikten de stoofperen als topping bij een monchoutaart. Door de bodem van speculaas wordt het een echt wintertaartje.
Ingrediënten
- – 200 gram speculaas
- – 80 gram roomboter
- – 300 gram monchou
- – 250 mililiter slagroom
- – 2 zakjes klopfix
- – 120 gram witte basterdsuiker
- – 2 zakjes vanillesuiker
- – 7 (kleine) stoofpeertjes
- – 1 liter rode bessensap
- – 1 kaneelstokje
- – 1 vanillestokje
- – 2 el (rode) perensuiker
Bereiding
- Schil de stoofperen. Zet ze in een pan. Schenk hierbij de rode bessensap en vul zo nodig aan met water als de peertjes nog niet helemaal onder staan. Voeg hieraan toe het kaneelstokje, het vanillestokje en de rode perensuiker
- Breng de stoofperen aan de kook en laat ze vervolgens een uur op laag vuur stoven
- Maak ondertussen de bodem van de taart. Bekleed de bodem van een bakvorm met bakpapier en smeer de zijkanten in met boter. Verkruimel de speculaaskoekjes. Smelt de boter en meng de kruimels met de boter. Dit mengsel komt op de bodem van de bakvorm. Druk even goed aan met de bolle kant van een lepel. Zet de bakvorm een half uur in de koelkast
- Klop de slagroom stijf met de klopfix
- Klop in een andere kom de monchou los samen met de vanillesuiker en witte basterdsuiker
- Meng de slagroom met de monchou en klop dit even door
- Stort het mengsel im de bakvorm en zet hem minimaal 4 uur, maar liever een nachtje, in de koelkast
- Na een uurtje stoven haal je de stoofperen uit de pan. Leg ze op een bord
- Breng de overgebleven sap aan de kook op hoog vuur. Laat doorkoken op hoog vuur tot het de gewenste dikte voor een saus heeft. Laat de stoofpeertjes en saus goed afkoelen
- Maak de taart af door de stoofpeertjes erop te zetten en hierover de saus te schenken