De eerste van de zes wekelijkse recepten uit het nieuwste boek Simply Nigella van Nigella Lawson.
Hoewel dit eigenlijk geen burgers zijn, heeft een plak geroosterde flespompoen iets vlezigs, waardoor die zich goed leent om zo gegeten te worden. De zoutige halloumi, eraan vast gesmeed in de hitte van de oven, vormt een perfect contrast met de zoetheid van het compacte pompoenvlees. Het is bij flespompoen, net als bij
andere pompoensoorten, altijd moeilijk te bepalen of je een goede, sappige hebt of dat het vruchtvlees vezelig is en geen smaak heeft. Maar ik heb gemerkt dat de zoete coquinapompoen heel betrouwbaar is. Daarbij is zijn langgerekte vorm, voor
hij overgaat in het ronde deel met de pitten, heel geschikt voor dit recept. En vind je deze speciale pompoensoort niet, neem dan een flespompoen met een lange hals, want van dat deel snijd je de ‘burgers’. De rest van de pompoen kun je een andere
keer gebruiken in het recept ‘Een bakblik geroosterde groenten’ (p. 237). Deze burgers vind ik perfect voor een zaterdagse lunch, het hele jaar door, of voor een zonnig zomers avondmaal, met ijskoud bier en rosé bij de hand. Maar ze zijn ook snel en simpel te maken als je spontaan gasten krijgt.
RECEPT VOOR 6–8 BURGERS , AFHANKELIJK VAN HET AANTAL SCHIJVEN DAT JE UIT DE FLESPOMPOEN KUNT SNIJDEN
1 flespompoen
1 el milde olijfolie
1 tl gedroogde oregano
225 g halloumi (in een blok)
4 pitabroodjes
VOOR ERBIJ
* slabladeren naar keuze
* 2 grote tomaten, in dikke plakken
* Verwarm de oven voor op 200º C/gasstand 6. Snijd het lange deel van de pompoen in ronde plakken van ca. 1,5 cm. Als de vorm gelijkmatig is, kun je er 6–8 plakken uit snijden voor je bij het bolle deel met de pitten komt. Doe de olie in een grote, ondiepe braadslede en leg de plakken pompoen erop. Bestrooi ze met
de helft van de oregano, draai de plakken om en bestrooi ze met de resterende oregano.
* Bak de pompoen in 20–30 minuten in de oven gaar en de randen bruin. Snijd het stuk halloumi dan doormidden in twee enigszins vierkante stukken en zet elke helft
rechtop. Zo kun je ze makkelijker in 3 of 4 plakken snijden, afhankelijk van het aantal plakken pompoen. Leg op elke schijf pompoen een plak.
* Bak de pompoen en de halloumi nog 10 minuten in de oven; de kaas op de pompoen moet dan zacht en bijna gesmolten zijn, hoewel halloumi nooit heel erg uitloopt.
* Snijd tegen het eind van de baktijd van de pompoen en de halloumi de
pitabroodjes open en verwarm ze ook even in de oven.
* Trek de opening van de pitabroodjes iets uiteen zodat je er wat slablaadjes in kunt leggen. Schuif dan een pompoenschijfje met kaas in elk pitabroodje; leg er tot slot een dikke plak tomaat op en eet de burgers direct.