It’s friday, Nigella time. Een recept uit haar nieuwste boek Simply Nigella.
Nigella: “Ik kan niet zeggen hoe vaak ik dit heb gemaakt sinds ik mijn nieuwe keuken heb.
Niet dat ik me ervoor schaam iets te herhalen (ik vind dat rustgevend), maar ik heb
het zo vaak gemaakt dat ik de tel kwijt ben. Het zal altijd, waar of wanneer ik het
ook kook, de smaak van mijn nieuwe huis zijn, en de kracht en het sterke gevoel van
knusheid weerspiegelen dat dit uitstraalt.
Voor mij is een huis pas een thuis als er kip in is gebraden (excuus aan alle
vegetariërs en,uiteraard, kippen). Deze vult je huis tijdens het bakken met een
subtiele geur van anijs en citrusvruchten; dat werkt zowel in hartje winter met de zure
sinaasappels van het seizoen, als ’s zomers met handsinaasappels met hun zoete
smaak die een zuurtje krijgt door citroen. En al vind ik het gewoonlijk een culinaire
halsmisdaad niet de schil van een citroen te gebruiken, toch laat ik die hier weg
omdat hij de essentiële sinaasappelsmaak schandelijk zou overschaduwen.
Ik leg de kip altijd een dag van tevoren in de marinade, maar als je geen tijd hebt
is een uur ook goed (buiten de koelkast, maar op een koele plaats). Als je maar
een goede kip hebt, zo mogelijk biologisch. Die kip zorgt namelijk voor een sterke,
natuurlijke ‘jus’ en de andere redenen om voor biologische kip te kiezen zijn nog
dwingender. De venkel die ik de laatste tijd koop is groot, maar vol kruidige smaak. Kun je alleen
aan kleine venkel komen, dan moet je misschien drie knollen nemen en die in vieren
delen. Wat betreft de bijgerechten zou ik, afhankelijk van de tijd van het jaar, er een
bergje aardappelpuree of gekookte nieuwe aardappels bij geven, en voor de
knapperigheid misschien wat geblancheerde sugarsnaps, met boter of olie erover.”
VOOR 6 PERSONEN
2 grote venkelknollen (totaal ca. 1 kg, hoewel
minder niet erg is)
1 dl koudgeperste koolzaadolie of extra vergine
olijfolie, plus ca. 1 el om tijdens het braden over
de kip te sprenkelen
rasp en sap van 2 zure sinaasappels (ca. 1 dl
sap), of rasp en sap van 1 handsinaasappel en
sap van 1 citroen
2 tl zeezoutvlokken
4 tl venkelzaad
4 tl dijonmosterd
12 kippendijen, met vel en bot, en liefst
biologisch
Bereiding
Haal het groen van de venkel en leg het in een hersluitbare zak in de koelkast
om erbij te geven. De steeltjes van de venkel gebruik ik niet (dat wil zeggen, ik
eet ze op), maar is je braadslede groot genoeg, doe die er dan ook bij. Snijd
de venkelknollen in vieren en dan elk kwart in de lengte in drieën. Laat ze op de
snijplank liggen terwijl je de marinade maakt.
º Stop een grote diepvrieszak in een maatbeker of iets soortgelijks met wijde hals.
Doe de olie erin, voeg sinaasappelrasp en -sap (en eventueel citroensap) toe en
schep het zout, de venkelzaadjes en de mosterd erbij. Roer alles kort door elkaar.
º Haal de zak uit de beker en houd hem rechtop. Doe er een kwart van de kip in en
dan een kwart van de venkel. Herhaal dit tot alles is opgebruikt.
º Sluit de zak goed en leg hem in iets als een lasagneschaal. Beweeg de zak zo
heen en weer dat de kleine hoeveelheid marinade de kip zoveel mogelijk bedekt.
Het lijkt niet genoeg maar geloof me, dat is het wel. Laat de zak ’s nachts of
maximaal een dag in de koelkast liggen.
º Ben je klaar om het gerecht te bereiden, haal dan de kip met marinade en venkel
uit de koelkast en doe de inhoud van de zak, met marinade en al, in een grote,
lage braadslede (ik gebruik er een van 46 x 34 cm met een rand van 1,5 cm). Leg
met een tang of ander attribuut de stukken kip met het vel naar boven op de venkel
in de schaal. Laat alles in 30 minuten op kamertemperatuur komen, terwijl je de
oven voorverwarmt op 200º C/gasstand 6.
º Sprenkel nog wat goudkleurige olie over de kip en braad die 1 uur in de oven, tot
de venkel zacht en de kip gaar en vanboven goudbruin is.
º Leg kip en venkel op een verwarmde schaal. Zet de braadslede op matig vuur
(gebruik een pan als je braadslede niet vuurvast is) en laat de vleessappen al
roerend inkoken tot een siroop. Dit duurt circa 1½–2 minuten in de braadslede en
circa 5 minuten in een pan.
º Schenk de ingekookte saus over de kip en de venkel en scheur het achtergehouden
venkelgroen erover.
Vooraf maken & bewaren
Je kunt de kip 1 dag van tevoren marineren en in de koelkast bewaren. Laat restjes afkoelen, dek ze af en zet ze binnen 2 uur
in de koelkast. Zo blijven ze 3 dagen goed.