Hoewel hij aanvankelijk meer had van een traditionele Britse cake, in de trant
van de taart met marmelade en pudding uit Keuken, is deze wedergeboorte mij
liever: zoet dankzij de amandelen en met de zachte beet van polenta. Bovendien
is de cake zowel zuivel- als glutenvrij. Maar als je een ouderwetse cakesmaak wilt,
kun je hem maken met 200 gram zachte ongezouten boter (plus wat extra om de
taartvorm in te vetten), die je schuimig klopt met de suiker en de citroenrasp. Vervang
de amandelen en de polenta dan door 225 gram tarwebloem. Je hebt ook geen 3
maar 4 eieren nodig en ik raad je aan het citroensap dat je over de cake schenkt
eerst te verwarmen met 2 theelepels honing (omdat de bloem minder zoet is dan de
amandelen en de polenta).
Maar met of zonder gluten, de cake smaakt zowel koud als warm even goed,
hoewel geur en smaak zich prachtig mengen als de cake nog warm is van de
oven. Afgekoeld kun je er echter langer mee doen, en wel door de cake in repen te
snijden die je oppeuzelt bij een kop thee. Ik raad diepvriesframbozen aan in plaats van verse omdat ze niet papperig worden
in de oven. Maar in beide gevallen zal het fruit enigszins slinken. Dat mag de pret echter niet drukken.
Voor 9 vierkantjes of 18 repen
1,5 dl milde olijfolie, plus extra om in te vetten
rasp en sap van een citroen zonder waslaagje
125 g fijne kristalsuiker
150 g gemalen amandelen
75 g fijne polenta (geen instant)
½ tl baking soda
1 tl bakpoeder (zo nodig glutenvrij)
3 grote eieren
150 g diepvriesframbozen (niet ontdooid)
1 bakvorm van 20 x 20 cm
º Verwarm de oven voor op 180º C/gasstand 4 en vet de bakvorm licht in met
olijfolie.
º Klop de olie en de citroenrasp door elkaar (het sap heb je later nodig) en meng er
dan de suiker door. Dat kan met een handmixer of met een houten lepel, of maal
alle ingrediënten behalve de frambozen fijn in een keukenmachine.
º Meng in een aparte kom de gemalen amandelen, de polenta, de baking soda
en het bakpoeder met een vork door elkaar. Doe een eetlepel van het zoete mengsel al kloppend bij de suikerolie en voeg dan 1 ei toe, gevolgd door ongeveer een
derde van het amandel-polentamengsel. Herhaal dit tot alle eieren en het amandelpolentamengsel
opgebruikt zijn en je een glad, vrolijk geel beslag hebt.
º Voeg nu de diepvriesframbozen toe aan het beslag, ongeacht of het in een
keukenmachine, met een handmixer of met de hand is geklopt, en schep het beslag
in de ingevette bakvorm. Strijk het beslag glad en zet het 40 minuten in de oven.
De cake zal dan loskomen van de randen van de vorm, van boven bruin zijn en
een in het midden gestoken satéprikker zal er droog weer uit komen op een paar
goudgele kruimels na (omdat dit een zompige cake moet zijn).
º Schenk of strijk het citroensap over de cake zodra die uit de oven komt. Laat de
cake afkoelen tot warm (in plaats van gloeiend heet uit de oven) voor je hem eet.
Bewaren invriezen
De cake blijft luchtdicht verpakt 2 dagen goed op een koele plek of 5 dagen in de koelkast. Bewaar
hem bij warm weer in de koelkast. Restjes blijven in een luchtdicht afsluitbare koelkastdoos tot 3
maanden goed in de vriezer. Laat ze in de koelkast in een nacht of bij kamertemperatuur 2–3 uur ontdooien.